tijdens het bakken mogen er gewoon vlammen zichtbaar zijn en kan er ook af en toe een houtblokje of dikke tak bij. |
Toen ik jaren geleden van plan was een pizzaoven te bouwen heb ik o.a. met mijn handige Belgische vriend Bob overlegd hoe ik zo ongeveer te werk moest gaan. (Ook op internet is trouwens allerlei informatie te vinden en als er lezers zijn die meer willen weten, zijn ze van harte uitgenodigd op deze blog te reageren). Inmiddels staat de oven er al twee jaar en hebben we ondertussen al wat ervaring opgedaan met het bakken van pizza's. De eerste keer ben je al blij dat er tussen de verkoolde resten nog ergens een stukje pizza te ontdekken valt. De volgende keer kwamen ze er al heel redelijk uit. Vervolgens ga je meer aandacht besteden aan de variëteit van de toppings om uiteindelijk met een heel bakplan de oven optimaal te kunnen benutten: eerst pizza's, daarna brood, een cake en tenslotte een stoofpotje totdat de oven weer is afgekoeld. Zover zijn we nog niet, maar een lekkere pizzaparty lukt al best.
een fles als deegrol |
Afgelopen zondag waren Bob met z'n Marijke samen met Gilbert en Irene bij ons. Bob kan ons zèker en vast nog wat kneepjes van het pizzabakken bijbrengen. Zoals het van tevoren verdelen van het deeg in stukken van 150 gram en daarvan deegbolletjes te maken, die hij met een wijnfles (!) uitrolt tot pizzabodems.
En het met potlood aftekenen van de omtrek van de schieter op de plank, zodat je pizza's naast lekker ook nog mooi rond en gelijkvormig worden. De verschillende toppings zijn een creatieve samenvoeging van de bekende pizza-ingrediënten, zoals tomate frito, kaas (parma, mozarella) olijven, zalm, tonijn, chorizo etc. We houden ons graag aanbevolen voor lekkere recepten!
in het midden van de oven tegen de 300° |
Het instoken tot de thermometer op 250 graden staat duurt zo'n 2 uur. Eerst een paar droge takjes en daarna toch redelijke stukken droog brandhout, dus niet te dunne takken, want dan blijf je vullen en je mist de intense hitte van een massief houtblok. Anderszijds ook geen boomstam erin, want die gaat smeulen. Het vuur in het midden van de oven opstoken en vlak voor het bakken naar achteren schuiven. De benodigde hoeveelheid hout valt me altijd weer mee; ik schat een kilootje of vijf, zes. Met een deegballetje kun je controleren of de temperatuur van de bakvloer en de oven in evenwicht zijn. Als dat zo is kunnen de pizza's gebakken worden. Er kunnen er gemakkelijk twee naast elkaar, maar omdat ze al na 3 à 4 minuten klaar zijn is het handiger om de pizza's er om en om in te schuiven. Dus na twee minuten de eerste pizza een slag ronddraaien en meteen daarna de volgende erin, enz.
Al met al was het een gezellige middag samen en dan konden we nu helemaal waarderen na de vervelende ervaringen met onze 'gast'.