(Astrid Kersseboom ging er in het journaal ook al mee de mist in: "Het voltallige NS-bestuur is opgestapt" Nee, Astrid, dat gebeurt pas over een maand of twee. Ergens in april, de maand van de opstappers).
De NOS (best verstandig trouwens, die O ertussen. Voor de zekerheid is de N en de S in het logo wit, zodat je meestal in de linker bovenhoek van je TV slechts een rood nulletje ziet staan, dat zegt genoeg...) die NOS dus, trakteert zijn kijkers op een korte terugblik sinds de beursgang in 2006. Een rijtje typische Spaanse eenheidsvilla's glijdt voorbij. 'Volstrekt onverkoopbaar', sombert de voice-over. En daarom zit de Nederlandse burger nu met 3,7 miljard extra schuld opgezadeld.
te leuk om te laten liggen....uit NRC 2 feb '13 |
Toch zet ik mijn vraagtekens bij die zogenaamde onverkoopbaarheid van - in dit geval - Spaans vastgoed. Naar schatting gaat het om één miljoen objecten, van appartement tot vrijstaande villa en alles wat daar tussen ligt, met een gezamenlijke waarde van 150 à 200 miljard euro. Als al die pandjes deze maand nog even verkocht zouden kunnen worden, staan alle banken weer rechtop en danst iedereen de polonaise van Madrid tot Utrecht. Waar wachten we dan nog op? Wil niemand in Spanje wonen? Waarschijnlijk meer dan hier op dit moment huizen te koop staan. Alleen hebben die mensen ergens in Noord-Europa zelf een huis dat ze niet kwijt raken. Wil er dan niemand in Noord-Europa wonen? O jawel, alleen die krijgen geen hypotheek, want de banken hebben inmiddels hun lesje geleerd. Kort door de bocht? Half over de stoep! Metaforen als 'de vastgoedmachine is knarsend tot stilstand gekomen' of 'de huizenmarkt zit volledig op slot' vliegen ons dagelijks om de oren. Maar van enige vlottrek-actie is weinig te merken. Voor een gestrande bultrug lijkt meer aandacht dan voor een vastgelopen huizenmarkt. Spaanse banken bieden hun vastgoed-objecten op dit moment voor 20 tot 30% onder de vraagprijs aan. Die vraagprijs dateert echter nog uit de tijd van de 'warme broodjes'. En die prijs was dusdanig onrealistisch dat 30% korting daarop nog steeds een veel te hoge verkoopprijs oplevert. Dat weten de Noord-Europese kopers maar al te goed, dus houden ze hun hand op de knip en ontstaat zó bij aspirant kopers het idee dat élk object per definitie te duur wordt aangeboden. Het zou van enige realiteitszin blijk geven als aspirant kopers ook eens voor zichzelf zouden proberen vast te stellen hoe de huizenprijzen hier in Spanje zich verhouden met die in Nederland. Ooit heeft een bouwer uit die 'warme broodjes' periode mij verteld, dat een huis - exclusief de grond - zoals het onze voor minder dan een ton werd gebouwd, compleet met keuken en badkamers. Dat zou pleiten voor een zelfbouw project. Stukje grond (ca. 1000 m2) in een urbanisatie kost je minimaal een ton, tonnetje voor het huis zelf, plus een zwembad en tuinaanleg, bij elkaar lump sum tweeënhalve ton. En voor rond die prijs staan er hier aan de Costa Blanca inmiddels al duizenden te koop.
Vergelijk dat nou eens met een twee-onder-één-kapper op 270 m2 ergens in de provincie Utrecht. Geheid dat daar nog minstens een tonnetje bovenop komt. En waar betaal je nu eigenlijk voor als je een huis koopt? Interesseert het iemand wat een baksteen kost, of een metselaar per uur? Je wilt een degelijk en comfortabel huis en verder rust, ruimte en mooi weer. O ja, en een zwembad natuurlijk. Liefst in Nederland, lekker dicht bij de kleinkinderen. Probeer het eens in Tjalleberd. Met een ton of zes kom je daar toch een heel end. Alleen het weer kan niet worden gegarandeerd en op weg naar de kleinkinderen sta je alsnog in de file. Maar komt zo iemand in Spanje een huis zoeken, dan is voor hem de helft nog te duur. Vreemd toch? Voor het verschil kun je de rest van je leven elke week met Ryanair naar de kleinkinderen. Dus daar kan het niet aan liggen. Daarom, beste lezer, als je een huis zoekt in Spanje, probeer dan voor jezelf vast te stellen wat het jóu waard is om hier te wonen. Als je dat kunt ben je per saldo altijd goedkoper uit.
Nu voor € 375.000 te koop,220 m2 op 4400 m2 grond. Wat zou zoiets nou in Westerdijkshorn kosten? |
6 opmerkingen:
Het is allemaal de schuld van de staat. De minister had al lang short selling op aandelen moeten verbieden! Dat is gelegaliseerde diefstal. Er zijn nu hedgefondsen die SNS aandelen hebben verkocht die ze niet bezaten en hun schuld is nu olijk door Jeroentje kwijtgescholden. Maar of het effect van short selling nog niet erg genoeg is, gaan die Rooie Rakkers Jeroentje Paul en andere Jeroentje in PenW de koers nog verder omlaag praten. En als dat niet werkt besteedt onze Staatsomroep een kwartier van het journaal aan een of andere gesjeesde Spaans-Limburgse vastgoedboer. En dan zegt Jeroentje vandaag dat de marktkapitalisatie van SNS (5 maanden geleden nog 2x zo hoog) niet genoeg is om kapitaal aan te trekken en nationaliseert de hele bende. Daar kunnen Fidel, Hugo en consorten nog wat van leren!
Daarom loopt de schuld van de staat ook verder op.
Heerlijk rustgevend gevoel,wij bankieren nu bij 2 staatsbanken ABN-AMRO en SNS. Hopelijk privatiseren ze die nooit meer. Maar ja, die rechtse rakkers missen natuurlijk hun aandelen, opties en vette bonussen....
Volgens mister Euro kost het de Belastingbetaler op termijn niets.
Wel link(s) kopzorg minder......
Een reactie posten