Totaal aantal pageviews

donderdag 17 oktober 2013

Bernia

Uitzicht op zee vanaf de weg naar Pinos (Bernia) met de Peñon d'Ifach, de rots van Calpe en de Sierra Olta.
Iedereen, die weet hoe we wonen, vraagt zich verbijsterd af, waarom wij daar in hemelsnaam weg willen. En dan nog wel naar een flat in Valencia?! Welnu, zoals ik al eerder probeerde uit te leggen is het geen kwestie van weg wíllen. Het heeft veeleer te maken met vooruitkijken. Ooit zullen we deze prachtige stek toch moeten verlaten en het ligt niet in onze aard om de kop in het zand te steken en daar niet tijdig op te anticiperen. Misschien zijn we daarin wel erg tijdig, maar het realiseren van toekomstplannen is meestal een kwestie van jaren.
Zeker wel drie auto's gezien onderweg...!
En als het dan toch moet, dan liever te vroeg dan te laat. We gaan er van uit, dat we niet weg zijn voor 2016 en dat zouden we allerminst betreuren. En gebeurt het wel eerder, dan zien we dan wel weer. Onze Duitse buren waren al bezig met de verkoop van hun huis, toen wij hier in 2007 kwamen wonen. Begin deze maand zijn ze teruggekeerd naar 'die Heimat', nadat hun huis eindelijk was verkocht. De ontwikkelingen op de huizenmarkt in Spanje lijken te wijzen op enig herstel, zoals blijkt uit een artikel in  El Confidencial, waarvan ik hierbij een resumé geef. (de foto's heb ik gisteren genomen tijdens mijn fietstochtje over de Bernia,vanaf Benissa, via Pinos naar Jalon).
Eindelijk boven! Uitblazen met zicht op de Sierra Bernia

Spanje zit weer in de lift bij buitenlandse huizenkopers. De cijfers spreken voor zich: in het 2e kwartaal van dit jaar werd 18% van de verkochte woningen in Spanje gekocht door buitenlanders (80.800 transacties, waarvan ongeveer 14.600 buitenlandse kopers, volgens bronnen van de Bond van Notarissen). Er zijn verschillende redenen om naar Spanje te verhuizen:

1. De sterke prijscorrectie naar beneden.
Gemiddeld zijn de prijzen van huizen in Spanje gedaald met meer dan 30% . Aan de Costas, waar een hoge concentratie onverkocht vastgoed, met name appartementencomplexen, is de correctie is veel hoger geweest. De prijzen aan de Middellandse Zeekust zijn soms wel met 50% gedaald. Volgens Carlos Smerdou van makelaardij Foro Consultores,"hebben we in de afgelopen maanden de vraag naar huizen zien verdubbelen." 
"In het afgelopen jaar is er een opmerkelijke toename van transacties van buitenlandse kopers", bevestigt Jose Martinez, makelaar van Max Inmomas in Elche (Alicante), "Ongeveer 70% van de gesloten verkopen zijn Spaanse klanten, maar het percentage van niet-ingezetenen is zeer hoog. 
2. Politieke stabiliteit.
De onrust in Noordafrikaanse landen ten gevolge van de Arabische 'lente' hebben voor Spanje als toeristische bestemming positief uitgewerkt, maar ook bij huizenkopers. "Beleggers keken een paar jaar geleden naar Egypte en Tunesië en vergaten daarbij Spanje," zegt Carlos Smerdou .
3. Verblijfsvergunning. 
Om van buiten de EU resident in Spanje te worden, is een minimale investering van € 500.000 in vastgoed vereist, hetgeen "de explosie van aankopen door buitenlands van buiten de EU voor een deel zou kunnen verklaren. Het kan van alles zijn. Buitenlanders op zoek naar een huis omdat ze met pensioen gaan, als een investering, om het weekend door te brengen en anderen om die EU-residentie," zegt Jose Martinez.

Buitenlanders die kopen in Spanje hebben doorgaans voldoende middelen. "Velen betalen zelfs contant, anderen hebben genoeg aan een financiering van 50%," legt Carlos Smerdou uit. Ze komen uit de hele wereld . Een huis aan de kust in Spanje is uitgegroeid tot een zoete droom voor kopers uit alle delen van de wereld. Uit de meest recente gegevens van de Bond van Notarissen hebben de meeste kopers de Duitse, Belgische, Chinese, Colombiaanse, Franse, Marokkaanse of Russische nationaliteit, waarbij in de afgelopen maanden met name bij de Fransen en Belgen de aankoop van huizen in het tweede kwartaal met 70% is gestegen.
De kuststreek heeft het grootste deel van de transacties voor zijn rekening genomen omdat daar het grootste aanbod van vakantiewoningen is. De toename van transacties per provincie in procenten gedurende het tweede kwartaal ziet er als volgt uit:

  • Murcia 42,9% (Costa Cálida)
  • Andalusië 37% (Costa del Sol)
  • Valencia 31,5 % (Costa Blanca)
  • Asturias 25,6%
  • Canarische Eilanden 21,8%
  • Catalonië 20,9%
  • Cantabria16%