Totaal aantal pageviews

donderdag 27 september 2012

Tendentieuze berichtgeving

Uit 'Las Provincias' van vandaag, 27 september, door Ramón
Het valt me steeds vaker op dat de Nederlandse nieuwsmedia in hun berichtgeving zaken niet meer neutraal voorstellen, maar er willens en wetens een eigen inbreng in willen leveren. Horen we gisteren hork Teeven zeggen dat het oplopen van - in dit geval dodelijk - letsel tot het risico van het inbrekersvak behoort, wordt ons vervolgens in diverse varianten door de media duidelijk gemaakt, dat Teeven eigenlijk zegt, dat dit een gevalletje 'eigen schuld, dikke bult' is, dat voor herhaling vatbaar is. Argumentatie? Beroepsrisico is een open deur, dus moet Teeven er wel iets anders mee bedoelen. Alsof hijzelf de pers erbij geroepen heeft om een statement te maken. Vaak ontgaan ons de suggestieve opmerkingen, omdat we in de meeste kwesties te weinig achtergrondinformatie hebben om ze te kunnen doorzien. In het journaal van 18:00 u een mooi (nou ja, mooi?) voorbeeld. Naar aanleiding van de nieuwe bezuinigingsmaatregelen in Spanje werd een man geïnterviewd, die een ijzerwinkel runt. Hij werkt al vanaf zijn zeventiende. Hij had gehoopt, dat hij op zijn 62ste kon ophouden, want volgens mevrouw-de-voice-over "ís voor de meeste Spanjaarden werk toch maar werk" . Hoezo? Voor de meeste Nederlanders toch ook, of niet soms? En ja hoor, even later zien we Paco op klaarlichte dag het rolluik voor zijn etalage dichttrekken terwijl de stem des volks toelicht: 'Elke dag van 2 tot 5 de siesta en het liefst eerder stoppen als dat kan....' Wat dat eerste te maken heeft met de voorgestelde inperkingen van het pensioenstelsel in Spanje ontgaat me volkomen, maar de sneer komt luid en duidelijk door: gaan ze ook nog even drie uur dicht om te eten en een tukkie te doen, de luie flikkers. Dat Paco om vijf uur weer open gaat tot een uur of negen wordt er even niet bij gezegd.
Tendentieuze berichtgeving, die naar mijn idee slechts ten doel heeft om de publieke opinie te masseren in de richting van het  'bodemloze put'-syndroom. Omdat ik hier toevallig woon en verschillende Spanjaarden beter ken, ben ik staat om er doorheen te prikken, maar ik moet eerlijk bekennen, dat ik bij de berichtgeving over Griekenland soms ook werd meegevoerd door diezelfde waan, omdat je mag verwachten een strikt neutrale berichtgeving voorgeschoteld te krijgen. Maar wist u dat op dit moment Griekenland nog steeds tien keer zoveel aan defensie uitgeeft als Nederland en dat daar niet op wordt bezuinigd? En waarom niet? Omdat een substantieel deel van dat geld wordt geïnvesteerd in wapens uit Duitsland en Frankrijk! Daarom maar  liever de btw omhoog net als de eigen bijdrage voor de ziektekosten. En de pensioenen omlaag, want 'die knoflookvreters gaan vanaf de kleuterschool al zo'n beetje met pensioen, ha, ha, ha'.
Van mijn belastinggeld gaan ze de bank redden, die mij wil uitzetten
Is er dan niks mis in Spanje? Genoeg, maar de gemiddelde Spanjaard denkt net zo over werken als de gemiddelde Nederlander: graag eerder stoppen als het kan en inderdaad, werk is maar werk. Paco zegt dat hij zich erbij neer heeft gelegd tot zijn 67ste door te moeten werken. Hij heeft tenminste nog werk. Dagelijks vinden in Spanje meer dan 500 huisuitzettingen plaats.
Mensen kunnen de hypotheek niet meer betalen omdat ze hun baan kwijt zijn. Vaak hebben ze het grootste deel van hun hypotheekschuld al afgelost en gaat het om restschulden van tien tot twintigduizend euro. Maar ze gaan er wel uit. Huis kwijt en een restschuld als afscheidsbonus. Dankzij die fijne banken, die aan de andere kant het geld in treinwagons over de balk hebben gegooid maar wél door de overheid overeind worden gehouden. Want als de banken omvallen, valt alles om. En nu gelukkig alleen maar de gewone man en vrouw in de straat....

Bij de bovenste cartoon: Het is erg, dat we geloven dat iemand voor ons de kastanjes uit het vuur gaat halen, maar het is nog erger, dat we niet in de gaten hebben dat er geen kastanjes meer zijn.

zondag 2 september 2012

Naïviteit of incompetentie?

Vandaag 91 km gefietst via de Vall de Gallinera, via de Vall de Alcalá naar Tollos en vandaar terug naar huis. Na 65 km dit uitzicht! Ik reed vanaf Benissivá alleen verder dus had ik tijd om onderweg wat fotos te maken. Vanmiddag de Vuelta-etappe gezien in Asturias? Wat een schitterend land is dit toch!

Het volgende artikel stond de afgelopen week in het gratis weekblad De Week (3x week in één zin...mwah). Dit is nou weer zo'n geval van 'hoe bestaat het?'  Legendarische uitspraken komen op zoals die van Louis van Gaal: 'Ben ík nou zo slim, of ..... Iedereen, die soms een krant leest, weet toch inmiddels wel dat afvalverwerkers dikwerf nauwe banden hebben met de onderwereld. Denk aan de rol die de Camorra speelt bij de chronische afvoerproblemen van huisvuil in Napels, de Gambino's in New York of desnoods de imaginaire Soprano's. Maar kennelijk niet (of juist wél?!) de ambtenaren op het stadhuis van Calp(e), die budgetverantwoordelijk zijn voor de stadreiniging. Met het volgende resultaat:

Na 45 km. Bijna aan het einde van de Vall de Gallinera
[quote] In Calp kwam afgelopen week de bevestiging dat deze gemeente jarenlang behoorlijk is opgelicht door het afvalverwerkingsbedrijf Colsur, dat in de afgelopen veertien jaar het afval van Calp verwerkte.
Deze firma, die geleid wordt door ondernemer Angel Fenoll, één van de hoofdverdachten in de omkoopzaak Brugal, factureerde de gemeente Calp de verwerking van tot wel 219 ton afval per dag. In het jaar 2009 werd voor de verwerking van meer dan 80.000 ton afval gefactureerd, een hoeveelheid die meer bij een grote stad past dan bij een kustplaats van 30.000 inwoners. De gemeente-functionarissen begonnen pas vorig jaar, toen details van de zaak Brugal aan het licht kwam, te bedenken dat ze toch wel erg veel geld moesten betalen voor de afvalverwerking en toen ontstond de verdenking dat Colsur fraudeerde bij het wegen van het afval. Het duurde echter nog even [!?]voor de gemeente Calp van het contract met Colsur af kon, maar sinds kort wordt het afval verwerkt door het bedrijf Acciona, dat het afval naar de verwerkingsinstallatie van El Campello brengt. Hier werd het te verwerken afval de afgelopen week dagelijks gewogen en wat blijkt: alhoewel er op dit moment vele tienduizenden toeristen in Calp verblijven en het bevolkingsaantal dus veel hoger ligt dan gemiddeld, produceert men samen een hoeveelheid van 76 ton afval per dag. Dat is iets meer dan een derde van de hoeveelheid die door Colsur in rekening werd gebracht over het hele jaar.[unquote]

Na 35 km. Vall de Gallinera

Er worden geen bedragen genoemd, maar als ik de € 91,53 die ik per jaar betaal voor afvalstoffenheffing omsla op de werkelijke afgevoerde hoeveelheden in Calp(e) kom ik op een verwerkingsprijs van bijna € 100 per ton per jaar. Er is 14 jaar lang dagelijks 143 ton teveel in rekening gebracht, hetgeen neerkomt op een bedrag van 73 miljoen euro! Terugvorderen kun je vergeten: Fenoll/Colsur zal inmiddels wel failliet zijn net zoals de malafide projectontwikkelaars. De burgers kunnen fluiten naar hun verspilde belastingcentjes.